ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده ستاد مرکزی ایالات متحده آمریکا (سنتکام)، با سید عاصم منیر، فرمانده کل ارتش پاکستان، در مورد وضعیت امنیتی منطقه و همکاریهای دفاعی گفتوگو کرد.
ارتش پاکستان دوشنبه، ۲۴ ژوئیه (دوم مرداد)، اعلام کرد که در این دیدار روی تقویت بیشتر روابط دوجانبه در همه زمینهها تاکید شده است.
ارتش پاکستان همچنین ادعا کرد که مایکل اریک کوریلا از تلاش پاکستان برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه «قدردانی» کرده است.
گفته میشود که ارتش آمریکا از برخی از پایگاههای نظامی پاکستان برای پرواز هواپیماهای بیسرنشین خود برای نظارت بر افغانستان استفاده میکند. مقامهای ارشد طالبان چندین بار ادعا کردهاند که هواپیماهای بیسرنشین آمریکایی، از پاکستان وارد حریم هوایی افغانستان میشوند. آنان همچنین از اینکه نمیتوانند این هواپیماها را هدف بگیرند وسرنگون کنند، ابراز تاسف کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ایالات متحده آمریکا دو دهه در افغانستان حضور، و چندین پایگاه بزرگ در اختیار داشت، اما با خروج آشفته نیروهای آمریکا از افغانستان در اوت ۲۰۲۱، نظارت واشنگتن بر اوضاع این کشور به پایینترین سطح رسیده است. واشنگتن میخواهد با کنترل حریم هوایی افغانستان، بر فعالیت طالبان و گروههای تروریستی نظارت داشته باشد، و این هدف به لطف همکاری اسلامآباد محقق میشود.
با به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، فعالیتهای تروریستی در پاکستان هم افزایش یافته است. پاکستان با چالش مقابله با گروه «تحریک طالبان پاکستان» (تیتیپی) مواجه است. اسلامآباد ادعا میکند که تیتیپی در قلمرو افغانستان پایگاه و فعالیت دارد و از طالبان خواسته است که مانع فعالیت این گروه شوند. اما طالبان میگویند که از خاک افغانستان علیه هیچ کشوری استفاده نخواهد شد و اسلامآباد به جای ملامت کردن حکومت طالبان، باید مذاکرات خود را با تیتیپی ازسرگیرد.
سال گذشته میلادی دستکم سه دور گفتوگو میان نمایندگان حکومت پاکستان و تیتیپی با میزبانی حکومت طالبان انجام شد و برآیند این گفتوگوها، برقراری آتشبسی چندماهه بود، اما نوامبر گذشته آتشبس شکسته شد و تیتیپی حملههای خود را در پاکستان ازسرگرفت.
ارتش پاکستان بارها از حضور تیتیپی درافغانستان ابراز نگرانی کرده است.
ارتش پاکستان تقریبا ۱۰ روز پیش با انتشار بیانیهای، به طالبان هشدار داد که به حملهها علیه نیروهای امنیتی این کشور پاسخ «موثر» خواهد داد. در این بیانیه به نگرانی شدید نیروهای مسلح پاکستان از وجود پناهگاههای امن و آزادی فعالیت تیتیپی در خاک افغانستان اشاره شده بود، اما طالبان این اتهام را رد کردند.
در دوران حکومت طالبان، استانهای شرقی افغانستان چندین بار با هواپیماهای نظامی هدف قرار گرفتهاند. منابع آگاه در این استانها ادعا کردهاند که هدف این حملهها آماج قراردادن خانوادههای اعضای تیتیپی بوده است، اما پاکستان در این مورد اظهارنظری نکرده و طالبان هم سکوت کردهاند.
در گرماگرم تنش لفظی میان ارتش پاکستان و حکومت طالبان، چهارشنبه گذشته آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان، به کابل رفت و با برخی از مقامهای طالبان، از جمله امیرخان متقی، وزیر خارجه این گروه، دیدار کرد. در بیانیه وزارت خارجه طالبان در پی این دیدار، آمده بود که متقی به آصف درانی گفته است که طالبان اجازه نمیدهند از افغانستان علیه کشورهای دیگر استفاده شود و افغانها به کسی آسیب نمیرسانند.
با به قدرت رسیدن طالبان، فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان افزایش یافته و باعث نگرانی کشورهای منطقه شده است. این کشورها نگرانی خود را با حکومت طالبان در میان گذاشتهاند، اما به نظر میرسد که پاسخ روشنی دریافت نکردهاند.
دستیابی طالبان به قدرت در افغانستان با توسل به گزینه نظامی، همچنین باعث شده است که گروههای جهادی و تروریستی در سطح منطقه از این گروه و رویکرد آن برای براندازی حکومتها الهام بگیرند.